Cum sa investesti la bursa online în 2021! Ghid pas cu pas pentru începători

Ești începător și vrei să înveți să investești la bursă?

Dacă ai puțină răbdare, mai jos îți voi explica pas cu pas cum poți să investești la bursă și cum să cumperi acțiuni, indici financiari, mărfuri, perechi valutare, criptomonede sau ETF-uri, adică active financiare. Dacă nu ai răbdare să citești acest ghid despre cum să investești la bursă, probabil o să pierzi, pentru că la bursă ai nevoie de răbdare! Și trebuie să înțelegi că pe lângă câștiguri, la fel există și pierderi, iar pentru începători riscul este ridicat, mai ales dacă nu aloci puțin timp informării.

Pentru început vreau să știi că nu sunt aici să îți vând ceva, ghiduri despre cum să investești la bursă sau ponturi la bursă. Nu, sunt aici să îți răspund cât mai simplu la majoritatea întrebărilor pe care le primesc referitoare la cum poți să investești la bursă. Acest ghid este gratuit și are scop educațional. Să începem!

Cum să invesc la bursă de acasă direct de pe laptop sau de pe telefon?

E foarte simplu, poți să investești la bursă online de pe calculator sau de pe telefon în timp ce stai în pat, ai nevoie doar de un broker, o conexiune la internet, un cont bancar, timp să te informezi și răbdare. Dacă ești o fire impulsivă și nu ai răbdare, vei lua decizii proaste.

Mulți oameni văd bursa ca ceva unde pierzi bani. De ce? Pentru că nu înțeleg cum funcționează. De ce majoritatea oamenilor de afaceri fac investiții la bursă? Pentru că vor să piardă bani? Gândește-te că Jeff Bezos, fondatorul Amazon, a cumpărat în 1998 acțiuni la Google în valoarea de 250.000$. Astăzi, acea investiție valorează peste 4.5 miliarde de dolari. A văzut potețial, a avut bani de care nu depindea și a investit.

Investițiile la bursă nu sunt jocuri de noroc. Creșterile sau scăderile la bursă apar în urma unor decizii (ale companiei) sau a unor factori externi (situația economică din țara respectivă, situația socială, etc.), informații pe care le poți afla ușor și după poți lua decizii de a cumpăra sau vinde activele financiare, în schimb la jocurile de noroc, acolo te lupți cu o mașinărie programată să câștige, că dacă nu ar fi așa, toate cazinourile s-ar închide.

1. Ce este un broker și cum îți deschzi un cont pentru a investi la bursă online?

Broker online de încredere pentru investiții la bursă.
Alege un un broker online – o platformă online unde poți să investești la bursă.

Ca să înțelegi, eu sau tu, nu putem merge la bursa de la București, New York sau Londra cu o plasă de bani sau cu cardul și să le zicem că vrem să investim la bursă, că vrem să cumpărăm zahăr și acțiuni la Tesla. Avem nevoie de un intermediar acreditat care să cumpere sau să vândă în numele nostru aceste activele financiare. Dar pentru că există internet, există brokeri online cu platforme de tranzacționare unde poți începe să investești în 5 minute.

E foarte important să alegi un broker online pentru investiții la bursă cu vechime, acreditat de către autorități și care să îți permită accesul la cât mai multe piețe bursiere. Să poți investi de exemplu din România la bursele din New York, Paris, Hong Kong sau Milano.

Eu folosesc și îți recomand acest broker, eToro (deschide link). De 5 ani investesc la bursă pe platforma lor de trading și nu am avut probleme. Au listate mărfuri (petrol, aur, argint, zahăr etc), acțiuni de la sute de companii listate la cele mai importante burse din lume (Europa, SUA, Asia), indici financiari, perechi de valute, ETF-uri și criptomonede.

  • E broker licențiat.
  • Interfață super aerisită și ușoară.
  • Poți găsi informații și știri direct acolo, pe pagina fiecărui activ financiar.
  • Variantă desktop și aplicație pentru telefon mobil de investit la bursă.
  • Comision 0 la depunere.
  • Diferite metode de depunere (bancă, online cu cardul, etc)
  • Comision 5$ la retragere, indiferent de sumă (sunt taxe de transfer bancar, etc.).
  • Deschiderea contului durează 1 minut, iar verificarea se face foarte rapid.
  • Poți învăța cu cont demo (primești 100.000$ virtuali).
  • Suportul cu clienții e foarte profi și rapid.
RO_FreeStocks_Tactic

2. Ce sunt CFD-urile și cum pot tranzacționa CFD-uri?

CFD-urile înseamnă “contracte pentru diferență” și prescurtarea vine din engleză “contract for difference – CFD”. Adică tu când investești, nu cumperi propriu-zis activul financiar (acțiuni, mărfuri, indici financiari etc.), ci deschizi un contract (o tranzacție) pe baza căruia în timp real poți să speculezi creșterea prețului sau scăderea, iar pe lângă această posibilitate beneficiezi și de un instrument numit levier (foarte riscant!). Adică e ca și cum ai cumpăra acțiuni, dar nu le cumperi fizic cu certificat de acționar și poți să investești și pe deprecierea (scăderea) prețului, nu doar pe creștere + levierul, mai jos ce înseamnă.

Mai simplu, cum funcționează CFD-urile pe înțelesul tuturor, EXEMPLU:

Ai 1.000$.

Vrei să investești în Facebook toată suma, iar prețul unei unități este de 100$ (acest preț e unul fictiv).

Te gândești că în viitor prețul va crește și deschizi poziție de cumpărare BUY (realizezi tranzacția). Vei avea în portofoliu 10 unități la Facebook. O să îți explic imediat și ce înseamnă poziție de cumpărare BUY și poziție de vânzare SELL.

Să revenim, dacă prețul va crește cu 10%, tu ai 10 unități CFD de câte 100$ fiecare. Câștigi 10$ pe fiecare unitate X 10 unități = 100$ profit.

Iar când închizi poziția (oprești tranzacția – o poți face oricând când programul bursei la care e listată compania e deschis) și contractul pentru diferență se termină, vei avea în cont 1000$ inițiali + 100$ profit.

Dacă nu se întâmplă scenariul acesta și e fix invers, pierzi 100$ din cei 1.000$.

Ce este levierul? Levierul este un instrument care îți permite să tranzacționezi la bursă cu mai mulți bani decât ai efectiv în cont. Dacă luăm exemplul de mai sus cu 100$ profit și aplicăm un levier de 5, nu ai fi cumpărat 10 unități CFD în valoare de 100$ fiecare, ci 50 de unități în valoare de 100$ fiecare. Iar la o creștere de 10% a prețului realizai un profit de 500$.

Încă un lucru important. Nu trebuie să cumperi neapărat o unitate întreagă. Adică dacă vrei să investești la bursă 200$ și vrei să cumperi CFD la Amazon, iar o unitate valorează 2.000$, tu poți cumpăra un contract (CFD) de 200$, nu ești obligat să cumperi o unitate întragă (1). Poți cumpăra și 0,2 și 3,5 unități. Broker-ul va calcula automat în funcție de câți bani vrei să investești la bursă.

3. Ce înseamnă poziția Long – BUY – poziție de CUMPĂRARE?

Grafic bursier
LONG – SHORT?

Poziția Long se deschide atunci când cumperi sau investești la bursă pe creșterea prețului unui activ financiar. Adică o poziție BUY (CUMPĂRARE) îți va aduce profit din moment ce ai deschis poziția (ai efectuat tranzacția de cumpărare) și prețul va crește. În orice moment, dacă profitul te mulțumește poți să închizi poziția și să păstrezi banii!

4. Ce înseamnă poziția Short – SELL – poziție de VÂNZARE?

Poziția Short este fix inversul poziției Long. Deschizi poziția Short (SELL – VÂNZARE) atunci când crezi că prețul unui activ financiar (acțiune, indice financiar, marfă, ETF) va scădea. Din moment ce deschizi poziția SELL și prețul va scădea sub prețul la care ai deschis tranzacția, tu vei trece pe profit. Personal, tranzacțiile short (SELL) mi se par foarte riscante!

6. Riscuri și sfaturi de urmat când investești la bursă:

bani din investitii la bursa online
Investițiile la bursă îți pot aduce atât rezultate bune, cât și pierderi măricele, dar trebuie să respecți câteva reguli.
  1. Stabilește pe ce perioadă vrei să investești într-un activ financiar.
  2. Diversifică portofoliul cu investiții. Dacă o investiție e pe minus, alta poate fi pe profit.
  3. Investești sume de bani de care nu depinzi și pe care ți le permiți. Investește bani fără să-ți afecteze viața. Poți prinde perioade în care piața bursieră suferă scăderi și poți să stai perioade lungi (săptămâni – câteva luni) pe minus, iar dacă ai nevoie de bani și închizi pozițiile pe minus, automat pierzi.
  4. Ai RĂBDARE! Asta am învățat în cei 4 ani de investit la bursă, să am răbdare.
  5. NU lua decizii impulsive, la nervi sau grabă. Înainte de orice investiție, informează-te!
  6. Realizează că investițiile la bursă AU UN RISC RIDICAT!

Cam atât pentru început. Sper că am fost ușor de înțeles! Investițiile la bursă sunt de viitor și dacă vrei, chiar poți avea un mare succes, dar nu uita de riscuri!

Acest material are scop educativ și poate fi considerat un ghid rapid de introducere în domeniul investițiilor la bursă. Acest material nu este o obligație, sugestie de investiție sau analiză financiară. Investițiile la bursă, în instrumente financiare presupun riscuri pe care fiecare investitor trebuie să și le asume și să le analizeze.

*CFD-urile sunt instrumente complexe și implică un risc ridicat de a pierde bani rapid ca urmare a efectului de levier. 67% dintre conturile investitorilor persoane fizice pierd bani atunci când tranzacționează cu CDF-uri prin intermediul acestui furnizor. Îți recomandăm să te asiguri că înțelegi cum funcționează CFD-urile și că îți poți asuma riscul ridicat de a pierde bani.

*eToro (Europe) Ltd., companie de servicii financiare autorizată şi reglementată de către Comisia Valorilor Mobiliare şi Bursiere din Cipru (CySEC), sub licenţa nr. 109/10.

Trending